✓ Gratis verzenden vanaf €100,- in Nederland
✓ Voor 17:00 besteld, de volgende werkdag verzonden.
✓ Echt persoonlijk, orthomoleculair advies
✓ Nederlands product; alles is GMO-vrij
tanja-sabine
Een gezond gewicht – hoe kom je eraan?
2 juli 2022
tanja-sabine
Een gezond gewicht – hoe kom je eraan?
2 juli 2022

Wat kun je doen om zo goed mogelijk te herstellen in de nacht?

“Slaap lekker” zeggen we vaak tegen elkaar. Het klinkt zo simpel, maar ongeveer een kwart van de mensen ervaart dat als helemaal niet als eenvoudig. En dat is frustrerend. Want, slapen betekent herstel. Herstel dat niet overdag plaats kan vinden.

Herstel is de basis voor gezondheid . Want dit betekent reparatie van foutjes, herstel van weefsels (bv rimpeltjes), maar ook gewichtsverlies is iets wat we vooral in onze slaap doen. Overdag is ons lichaam in actie en doet het heel andere dingen!  

Om goed te kunnen slapen is een goede holistische ‘slaaproutine’ belangrijk. Denk hierbij aan:

  • Ritme, ga ieder dag ongeveer op dezelfde tijd naar bed.
  • Pas je bedtijd aan aan het seizoen. In de winter is er minder daglicht, en het is het beste voor je om hier ook mee te leven. Dit noemen ze het Circadiaans ritme. Ga in de winter wat vroeger naar bed en wordt vol energie wakker. En geniet in de zomer van langere dagen!
  • Zorg voor genoeg licht overdag (liefst echt daglicht en indien mogelijk zon) maar slaap s nachts een pikdonkere kamer. Vermijdt na 20.00 liefst ook alle schermen of gebruik nightshift om blauw licht te filteren.
  • Zorg voor een koude kamer met frisse lucht.
  • Na uiterlijk 20.00 niet meer eten en na 14.00 geen koffie meer. Zo voorkom je dat je lichaam/organen s nachts nog aan het verwerken zijn en daardoor niet aan herstel toekomen.
  • Eet overdag de ‘juiste’ dingen. Hoe meer energie je overdag binnen krijgt hoe meer herstelcapaciteit je in de nacht hebt.

Als dit alles lastig is, slapen helaas bij jou niet vanzelf gaat of je juist meer herstelcapaciteit wil (lees beter/dieper slapen) dan is er gelukkig ook een aantal supplementen die je daarbij kunnen helpen.

Magnesium Bisglycinaat met Taurine

De basis als het gaat om ondersteuning bij slapen is magnesium. Magnesium is het ‘anti-stressmineraal’ en helpt je tot rust komen. Hoe meer fysieke of mentale stress je hebt, hoe meer magnesium je nodig hebt. De best opneembare vorm is een magnesium bisglycinaat. Gekoppeld aan taurine met toevoeging van B6 vormt het een heel sterk synergetische combinatie voor optimale werking. De taurine zorgt er ook nog eens voor dat de magnesium de bloed hersenbarrière kan passeren waardoor het ontspanning in het hoofd geeft. Je neemt het het beste voor het slapen, om dieper en meer ontspannen te slapen, en om meer uitgerust wakker te worden!  Kijk goed naar de elementaire hoeveelheid (effectieve stof) die het bevat.

5-HTP

 5-HTP, is een natuurlijke stof die je lichaam zelf kan aanmaken. Uit onderzoek blijkt dat het je mentale gezondheid en de kwaliteit van slaap verbetert. Dat komt doordat de stof een voorloper van serotonine, ons ‘gelukshormoon’ is. Mensen gebruiken 5-HTP als supplement om op een natuurlijke manier je serotonine een boost te geven omdat lage serotonine spiegels gelinkt zijn aan depressie, angst, slaapproblemen en gewichtsproblematiek. 

Daarnaast kan serotonine in ons lichaam worden omgezet in melatonine. Melatonine is het ‘slaaphormoon’. Het maakt je ‘s avonds moe en ‘s ochtends actief. Ook maakt serotonine je minder angstig, doordat het je cortisol (stress hormoon) vermindert. Resultaat: betere slaap!

GABA

Gaba is een middel dat veel wordt gebruikt icm 5-HTP. Gamma-aminoboterzuur (de officiële benaming) werkt als een soort rem op je brein. Het zorgt er daardoor voor dat je rust krijgt in je hoofd.  Bij stress of angst zit je brein in een (te) hoge versnelling die je niet ‘uit kunt zetten’ met slechte slaap tot gevolg. Gaba fungeert als ‘uitknop’ en wordt daardoor ook wel eens het ‘anti piekermiddel’ genoemd.

Relax Formule

Valeriaan is een eeuwenoud middel dat werd gebruikt door de Grieken en Romeinen. Toen schreven ze het al voor als een middel tegen slapeloosheid. Ook nu wordt valeriaan nog steeds gebruikt om sneller in te slapen en om door te slapen. Daarnaast werkt het ook kalmerend bij  angst en stress. Maar, er zijn meer stoffen die de activiteit in je hersenen en zenuwstelsel verlagen. Voorbeelden daarvan zijn passiebloem, kamille,  L theanine en natuurlijk rhodiola. Heel fijn om deze stoffen te combineren voor een optimaal effect van rust en snellere en diepere slaap als je in een drukke, gestreste fase zit. In Relax Formule vind je deze mooie combinatie terug.

Ashwaganda

Binnen de aryurveda staat ashwaganda al eeuwen bekend om zijn sterke werking bij stress,  vermoeidheid en als natuurlijk middel om te slapen.  Dat komt omdat ashwaganda het cortisolniveau vermindert. Een te hoog cortisol kan zorgen voor in- en doorslaapproblemen. Het zorgt ervoor dat je geest bezig blijft en je gedachten niet tot rust komen. Door ashwaganda krijgen je bijnieren rust en het werkt kalmerend op je zenuwstelsel. Je zet het vooral in als de onrust en stress welke je slaap belemmert wat langduriger van aard/chronisch zijn.

Om al deze processen goed te laten lopen zijn er in de basis natuurlijk veel (co)factoren nodig. Daarom is basissuppletie onmisbaar. Lees hier alles over in een vorige blog.

Wil je persoonlijk advies, of hulp om bovenstaande stappen te integreren in jouw leven? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Comments are closed.