✓ Gratis verzenden vanaf €100,- in Nederland
✓ Voor 17:00 besteld, de volgende werkdag verzonden.
✓ Echt persoonlijk, orthomoleculair advies
✓ Nederlands product; alles is GMO-vrij
Wat zijn nou eerlijke en hoogwaardige supplementen?
1 juni 2021
xwanger
Zwangerschap en suppletie
6 januari 2022
Wat zijn nou eerlijke en hoogwaardige supplementen?
1 juni 2021
xwanger
Zwangerschap en suppletie
6 januari 2022
Show alles

We zien het heel vaak voorbij komen, het woord  ‘detoxen’. Maar wat is dat nou precies? Volgens Van Dale betekent detox ‘Ontgiften/ het reinigen van het lichaam’. Vervolgens zie je op Google heel veel  hits voorbij komen over allerhande producten en diensten. En dat is eigenlijk raar, want daardoor lijkt het net of detoxen iets is wat je ‘eens per jaar doet’ en verder niet.

Maar, dat is natuurlijk niet zo. In feite is je lichaam altijd bezig met detoxen. De organen die zorgen voor het uitscheiden van giftige stoffen zijn de lever, de darmen, nieren, huid en de longen. Van al deze organen wordt de lever gezien als ‘superontgifter’. De lever zorgt voor de balans op het gebied van de stofwisseling van suikers, eiwitten en vetten. Dat doet de lever door de enzyme werking. Er zijn wel 500 enzymen per levercel aanwezig die ontgiftingsprocessen ondersteunen.

Om de ontgiftingscapaciteit van het lichaam te verbeteren is het natuurlijk van belang te zorgen dat alle organen die bijdragen aan ontgifting goed functioneren.

Waarom?  

Het kwijt raken van afvalstoffen is super belangrijk voor al je cellen. Dat houdt ze (en jou!!) jong en in goede conditie. Hoe beter je cellen, hoe trager veroudering op alle fronten plaats vindt in je lichaam.

Maar…. als mijn lichaam altijd al het detoxen is hoef ik toch niets te doen hoor ik je denken? Ja, was dat maar waar. In de hedendaagse samenleving komen we met zoveel meer stoffen in aanraking die de lever lastig vindt. Denk aan stoffen in voeding, in cosmetica, het drinkwater en verzorgingsproducten. Daarnaast hebben we te maken met luchtvervuiling, tabaksrook en bijvoorbeeld alcohol. Tot slot leven we in een stressvolle samenleving.

Wat veel mensen niet weten is dat de lever ook verantwoordelijk is voor de afbraak van cortisol, het stresshormoon. Cortisol blijft na een stress- of schrikreactie gemiddeld 2 dagen actief in je lichaam. Daarna wordt het afgebroken door je lever. Wanneer je lever ‘druk’ is met andere dingen – lees, het verwerken van wat heerlijke maar ongezonde dingen – komt hij niet toe aan het afbreken van cortisol. Gevolg: het stresshormoon blijft langer in je lijf dan gewenst. En, hoe hoger het cortisol gehalte in het bloed, hoe gespannener je wordt. Daarom is het belangrijk dat je stress niet te hoog oploopt en te lang aanhoudt, anders kom je in een vicieuze cirkel terecht van oplopende stress en meer werk voor je lever. Het gezegde ‘wat heb je op je lever’ is er niet voor niks!

Voor meer informatie over het herstellen van je stress as lees ons E book ‘Work life balance’.

Zelf doen

Dit alles betekent niet dat je altijd maar bezig moet zijn met detoxen en kuren. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen waardoor er al veel minder te ontgiften valt. Probeer bijvoorbeeld de blootstelling aan giftige stoffen te vermijden. Denk daarbij aan voeding, drinkwater, cosmetica en verzorgingsproducten. We werken er hieronder een aantal voor je uit:

Voeding: op veel voedingsmiddelen zitten in meer of mindere mate bestrijdingsmiddelen. Deze zijn lastig te verwijderen met water. Ook zitten deze middelen vaak aan de binnenkant van de plant omdat ze opgenomen zijn. Daarom is het goed om te kiezen voor biologisch en/of goed te wassen en schillen.

Veel vlees en vis bevatten antibiotica of andere medicatieresten. Ook hier het advies om zoveel mogelijk voor biologisch te kiezen en of consumptie hiervan te verminderen.

Veel verpakkingsmaterialen van voeding (plastic, binnenkant pakken en blikken) bevatten de weekmaker bisphenol A (BPA). Probeer dit te vermijden en kies daarom liever  voor glazen verpakkingen.  

Drinkwater: ook al wordt ons drinkwater gezuiverd, het bevat dan nog steeds restanten van bijvoorbeeld medicatie als pijnstillers en de anticonceptiepil. Je zou je kraanwater extra kunnen filteren dmv een koolstoffilter.

Cosmetica en verzorgingsproducten: veel van deze producten bevatten parabenen en aluminium welke een belasting voor ons lichaam zijn. Het advies is dan ook om deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden door te kiezen voor merken die alleen maar gebruik maken van natuurlijke producten. Een voorbeeld hiervan is onze ‘partner’ Loveli.

Ondersteunen

Naast het vermijden van gifstoffen is het ook mogelijk om je lichaam op een hele natuurlijke en fijne manier te helpen om ‘op te ruimen’.

Een van de manieren waarmee je je lichaam ondersteunt in de reiniging is bewegen. Door te bewegen haal je dieper adem en dit heeft een ontgiftende werking. Daarnaast stimuleert beweging de circulatie van lymfevocht en daarmee bevordert het de ontgifting van het lichaam. Wel is dit afhankelijk van spierspanning en zwaartekracht. Trampolinespringen is daarom een super goede manier om dit te stimuleren!

Ook lees je op het moment heel veel over (intermittend) vasten. Vasten is een hele krachtige manier om de ontgiftingscapaciteit van de lever te stimuleren. Na een periode van vasten ontgift de lever beter. Een manier om dit makkelijk te doen is om 2x per week je ontbijt over te slaan en pas bij lunch je eerste maaltijd te nuttigen. Zo heb je al snel 16 uur gevast!

Bijna overbodig te zeggen dat het natuurlijk belangrijk is om door de dag voldoende water te drinken. Afvalstoffen worden namelijk opgelost in water en via urine en zweet uitgescheiden. Daarom is naast genoeg water drinken het ook heel nuttig (en fijn????) om met enige regelmaat naar de sauna te gaan!

Tot slot, zorg goed voor je spijsvertering. Afvalstoffen worden, nadat ze uit het bloed in de lever terecht zijn gekomen, via de de gal uitgescheiden in de dunne darm. Die gal wordt daarna samen met de afvalstoffen via de ontlasting afgevoerd. Een goede stoelgang is dus ontzettend belangrijk! Eet daarom voldoende vezels uit groente, fruit, noten en zaden om zo de darmpassage en dus de uitscheiding van ontlasting (met afvalstoffen) te stimuleren.

Extra ontgiften

Maar, eerlijk is eerlijk. Al dit bovenstaande is mooi, maar ook wij houden ons er niet altijd aan. Bijvoorbeeld in vakantie of kerstperiode. Of in periodes van stress of omdat je gewoon even wat minder sterk bent en minder lekker in je vel zit. Geeft niet, zulke periodes horen erbij.

Ben je er daarna aan toe om ‘de knop om te zetten’ en wil je starten met een fijne detoxkuur dan zijn er diverse mogelijkheden. Bijvoorbeeld onze detox 5 dagen kuur. Een super handig product wat een snelle ‘kick start’ geeft. Wil je meer kun je daarna de kuur verlengen met detox excellent in combinatie met chlorella 500 en magnesium bisglycinaat met taurine. Hét ultieme detoxpakket.

Heb je vragen nav van deze blog, schroom dan niet, wij staan voor je klaar!

Comments are closed.